Ouderen
Steeds meer mensen worden oud met (een deel van) hun eigen tanden en kiezen. Tegenwoordig kan er op het gebied van mondheelkunde erg veel, missende tanden en kiezen kunnen we vervangen door een implantaat. Ook een implantaat gedragen prothese zien we vaak in de huidige tijd. Allemaal prachtig natuurlijk, maar met deze voorzieningen alleen bent u er nog niet. Hoe u de prothese en/of implantaten onderhoudt is belangrijk voor de levensduur ervan. Wist u dat er ook tandsteen ontstaat op uw gebitsprothese en uw implantaat? Op de gebitsprothese is dat niet zo erg, het kan immers geen schade aanbrengen, maar op uw implantaat is het wel een behoorlijke belasting. Tandsteen bevat erg veel bacteriën die schadelijk zijn voor uw tandvlees en onderliggend kaakbot. Deze twee zijn zeer belangrijk voor de houvast van het implantaat. Daarom is het belangrijk om uw implantaat regelmatig te laten checken en reinigen bij de mondhygiënist. Zij kan u helpen met het aanleren van het juiste onderhoud en u daarvoor passende middelen aanreiken. Soms is het tandvlees rondom uw implantaat ontstoken dat noemen wij peri-mucositis. Bij een peri-implantitis is het kaakbot rondom het implantaat ook ontstoken, dit zorgt ervoor dat het bot rondom uw implantaat afbreekt met alle gevolgen van dien. Zelf merkt u niet altijd dat u één van deze aandoeningen hebt. Laat daarom uw implantaten in ieder geval jaarlijks controleren door de mondhygiënist.
Met het vorderen van de leeftijd krijgen mensen meestal ook meer aandoeningen en medicijnen. Soms is de aandoening zelf (in)direct de oorzaak van problemen in de mond. Dit kan zijn door Reuma en diabetes, mensen met deze aandoening hebben een hogere ontstekingsgraad, waardoor ontstekingen in de mondholte vaker en in ergere mate voorkomen. Ziekten welke het bewegingsapparaat aantasten, zoals parkinson, alzheimer, artritis en reuma, kunnen ervoor zorgen dat de motoriek niet meer optimaal is. Door het trillen van de handen of de stijfheid in gewrichten is poetsen erg lastig tot moeilijk en kunnen tandenborstel, maar vooral ook de stokers en ragers niet goed gehanteerd worden. Dit heeft op lange termijn uiteraard gevolgen voor de uw tanden, kiezen en implantaten.
Daarnaast kunnen bepaalde aandoeningen, maar ook bepaalde medicatie zorgen voor een droge mond. Xerostomie genaamd. Een erg vervelende aandoening. U hebt telkens het gevoel dat u slokjes water moet drinken om de mond vochtig te houden. Ook spreken of uw voedsel doorslikken kan hierdoor bemoeilijkt worden. Doordat u de bufferende werking van het speeksel mist, hebt u veel meer kans op het ontstaan van gaatjes. Dit probleem wordt verergerd wanneer uw tandhalzen tevens blootliggen. Uw tandhalzen zijn onbeschermd. Ze hebben geen dikke glazuurkap zoals uw tand of kies dit wel heeft, hiermee is de kans op gaatjes vele malen groter en ingrijpender. Wanneer het gaatje te dicht bij het tandvlees ontstaat, is het meestal niet meer mogelijk deze te repareren en zult u deze verliezen. De mondhygiënist kan u tevens ondersteunen bij uw droge mondklachten. Ze kan u helpen om de klacht te verminderen en u goede adviezen geven voor het reinigen van uw gebit wanneer uw motoriek te wensen overlaat. Daarnaast kan ze uw tandhalzen reinigen en beschermen.
Wanneer het voor een oudere onmogelijk is om naar de praktijk te komen, maar er wel onderhoudt van de mondholte noodzakelijk is, dan kan de mondhygiëniste ambulant werken.
Eerste bezoek
Volwassenen
Kinderen
Ouderen
Special Needs
Angst in de tandartsstoel