• Velingspad 2 9502RA Stadskanaal Telefoon: 0599 621450

 • Mondhygiënist

 • Wat is een mondhygiënist?

  De mondhygiënist is een HBO-niveau opgeleide paramedicus die werkzaam is binnen de mondzorg. De opleiding is voltijd en duurt vier jaar. Het beroep van mondhygiënist is geregeld binnen de wet BIG (wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg). Binnen deze wet worden het deskundigheidsgebied en de opleidingseisen beschreven. Ook bevordert en bewaakt de wet de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Op deze manier wordt u beschermd tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Alle personen die een HBO-diploma "mondhygiënist" bezitten mogen deze beschermde titel voeren.

 • Wat doet een mondhygiënist?

  De mondhygiënist is dé specialist in preventie en mondverzorging. De voornaamste taken van de mondhygiënist zijn gericht op het voorkomen van gaatjes in tanden en kiezen, voorkomen van tandvleesaandoeningen én het behandelen van de al aanwezige tandvleesproblemen.

 • Een indruk van de werkzaamheden:

 • De mondhygiënist...

  ...geeft uitgebreide voorlichting over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, tandzijde, ragertjes en een goede poetsmethode.

  ...brengt de mondsituatie in kaart en stelt een voor u passend behandelplan op.

  ...doet wanneer nodig bacterieel onderzoek en kan bacteriën, schimmels en protozoa verminderen middels additionele therapie of een hoog geconcentreerde, lokale chloorhexedine behandeling.

 • ...voert een volledige gebitsreiniging uit, waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd. Indien nodig worden de worteloppervlakken glad gemaakt, zonodig met verdoving.

  ...geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van gaatjes en tanvleesaandoeningen en over de effecten van bepaalde voedingsgewoonten en afwijkend mondgedrag op het gebit.

  ...brengt beschermende middelen aan zoals bijvoorbeeld fluoride, brengt laklaagjes aan op de kiezen (sealen van groefjes).

  ...kan vullingen polijsten.

  ...kan uw tanden en kiezen bleken.

  ...bepaalt ten slotte, samen met u als patiënt, hoe u een heel leven lang een schone, stralende mond kan houden met gezond tandvlees!

 • Mondhygienisten zijn vrij toegankelijk. U heeft dus geen verwijzing van uw tandarts nodig!